Binnenkort gaan mijn dochter trouwen. Een heel bijzondere dag. Voor het bruidspaar natuurlijk, maar ook voor mijzelf. We hebben afgesproken dat ikzelf de fotografie tijdens de bruiloft ga doen. Ze vroegen mij niet rechtstreeks om de foto’s te maken. Ze bedachten dat het wel wat raar was om de vader van de bruid op die dag aan het werk te zetten. Maar al pratend en een beetje om de hete brei heen draaiend: “weet jij een goede fotograaf?”.., kwam het er toch uit dat ze het wel heel fijn zouden vinden als ik de plaatjes zou maken. Maar ja, dan kun jij niet echt deelnemen aan het feest, zeiden ze.

Welnee! Als fotograaf maak je de bruiloft juist heel intensief en van heel nabij mee! De fotograaf is de hele dag dichtbij het bruidspaar en is daardoor ook vaak als het zo uit komt een souffleur en steunpilaar. In feite is de fotograaf een (de enige) professionele bruiloftsgast!

Vaak hebben we het tijdens het voorgesprek over dingen die niet rechtstreeks met fotografie te maken hebben. Tips als: wijs toch maar wel een ceremoniemeester aan en bruid: houd een paar makkelijke schoentjes is de buurt, want halverwege de dag krijg je zere voeten, enzovoort, enzovoort. Vaak nemen we ook planning van de dag eens door en dan zie je snel of het een realistisch schema is.

Het is onder anderen dit element dat bruidsfotografie zo leuk maakt. Je bent niet alleen bezig met mooie plaatjes maken, maar je hebt ook een bepaalde rol tijdens de dag. Je bent, terwijl je je zo onopvallend mogelijk door het feest beweegt, een drupje smeerolie.

Kortom de fotograaf is bepaald niet iemand aan wie het feest voorbij gaat. Integendeel!  Hij maakt het feest juist van zeer nabij mee! Daarom is het ook niet zo gek als het lijkt om op de bruiloft van je eigen dochter de rol van fotograaf te hebben. Ik kijk er in ieder geval zeer naar uit!

Laat een antwoord achter