Evenementen fotografie. Het klinkt zo eenvoudig, maar het beslaat in mijn ogen een immens spectrum. De een zal denken aan het fotograferen van een lokale braderie, de ander zal denken aan het fotograferen van een sportwedstrijd en een derde denkt aan het in beeld brengen van een muziekfestival. Allemaal zaken die divers zijn en mijlenver uit elkaar liggen, maar wel onder deze noemer geschaard mogen worden.

In alle gevallen blijft de uitdaging: het in beeld brengen van het evenement op een manier dat enerzijds het gevoel aan de kijker direct een vorm van herkenning geeft, maar anderzijds wel vanuit een hoek die verrassend is.  Het doel blijft om de kijker in het beeld te ‘zuigen’, om de kijker het gevoel te geven er bij te zijn geweest.

Als ik naar mijn eigen manier van werken kijk, probleer ik bij een muziekfestival altijd twee zaken in beeld te brengen: het beeld waarin de kijker zich herkent, en een beeld dat voor de kijker verborgen blijft. Het deel waarin de kijker zich herkent vindt plaats op het terrein waar ook het publiek zich bevindt. Het belangrijkste is dan te zoeken naar herkenbare punten die kenmerkend zijn voor iets. Dat kan niet alleen een band zijn, maar ook het weer, het eten of het publiek. Het tweede deel, waarin de kijker een beeld gegeven wordt wat voor hen normaal gesproken verborgen blijft, ligt wat anders. Dit vindt backstage plaats. Over het algemeen is dit hooguit ‘spannend’ als muzikanten erbij betrokken zijn. Dat zijn voor het publiek vaak de foto’s waar op gewacht wordt.

Bij het in beeld brengen van een concert is het de bedoeling om de sfeer die het concert heeft, over te brengen in de foto. Hoe dit gebeurt is een beetje afhankelijk van ruimte, publiek, sfeer en band. Soms zijn details belangrijk, andere keer de expressive van een gezicht of de beweging van de zanger. Maar ook het beeld van het publiek kan heel belangrijk zijn. Een menigte in een mosh pit tijdens een hardcore concert of een beeld van een wegdromende bezoeker bij een singer songwriter, kan veel, zo niet alles vertellen over een avond in een poppodium.

Natuurlijk heeft ieder zijn eigen zienswijze. En dat is juist goed, daardoor zijn de meeste foto’s ook verschillend van elkaar. En het mooie is… dit komt allemaal voort uit liefde voor het beeldverslag.

Laat een antwoord achter